Wskazania do przeprowadzenia diety

profilaktyka zdrowotna
poprawa pamięci i odporności, porzucenie nałogów, redukcja masy ciała,     pogłębienie duchowości        

choroby immunologiczne
choroby alergiczne (katar sienny, astma, nietolerancje pokarmowe), częste infekcje wirusowe i bakteryjne, choroby z autoagresji (wrzodziejące zapalenie jelita, gościec reumatoidalny, choroba Hashimoto), zapalenie wątroby, toczeń trzewny, zespół „suchego oka”

choroby endokrynologiczne
nadmiar estrogenów, niepłodność, zaburzenia miesiączkowania, dolegliwości związane z menopauzą, torbiele jajników, niedoczynność tarczycy, guzki tarczycy, wysoki poziom prolaktyny

choroby neurologiczne
padaczka, udar niedokrwienny mózgu, zaburzenia pamięci, choroba Parkinsona, stwardnienie rozsiane, nerwica, pobudzenie mięśniowe, przerost prostaty

zespół metaboliczny x    
otyłość, cukrzyca typu 2, choroba wieńcowa, zakrzepica, obrzęki, nadciśnienie, wysoki poziom cholesterolu, torbiele jajników, przerost prostaty

choroby zwyrodnieniowe i skórne
zwyrodnienia stawów, przykurcze, choroba wrzodowa żołądka, paradontoza, zaćma, żylaki, stany przedrakowe,(polipy, guzki, torbiele itp.) nowotwory we wczesnych stadiach, łuszczyca, trądzik, skórna porfiria, sucha skóra, egzema

 

Przeciwwskazania

lęk przed ograniczeniem ilości pożywienia

ciężka depresja

przyjmowanie leków obniżających odporność (sterydy, cytostatyki)

stany po przeszczepach narządów

niewydolność nadnerczy

krańcowe wyniszczenie organizmu

nowotwory w trakcie chemioterapii i zaawansowane stadia nowotworu

krańcowa marskość wątroby

dializa nerek

nadczynność tarczycy

cukrzyca typu I

ostra porfiria

niedoczynność nadnerczy

okres ciąży i karmienia piersią

 

Galeria